Tradiční astrologie na míru.
Get Adobe Flash player
Piškot s jablky a šlehačkou

Piškot s jablky a šlehačkou         (plná verze – myšleno kaloricky)

Piškot ( do dortové formy průměru 26 – 28cm)

4   vejce

4  lžíce cukru krupice

4   lžíce hladké mouky

1   lžička prášku do pečiva

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky v jedné šlehací nádobě ušleháme dotuha, přidáme 2 lžíce cukru a 2-3 minuty šleháme dál, dokud nevznikne tuhý sníh.                             

V druhé šlehací nádobě utřeme žloutky s dvěma lžícemi cukru do světlounce žluté pěny.                                                                                                                

                                                                                                                                                                                                                                                      

Potom po lžících tuto žloutkovou pěnu přidáváme střídavě s moukou (do které jsme předtím vmíchali prášek do pečiva) do ušlehaného bílkového sněhu a zašleháváme elektrickým šlehačem.  

                                                                                                                                                                     

Lepší je zašlehávat pomalou rychlostí, ale tak, aby piškotové těsto zůstalo nadlehčené – základem úspěchu – tedy nadýchaného piškotu je – dostat do těsta vzduch. Pak rychle do rozehřáté trouby (cca 200 stupňů). Když těsto vyběhne, můžete teplotu zmírnit třeba až na 180 stupňů. Většinou je piškot hotový během 10-15min. (Oddělí se od okrajů a „vchlípne“ se dovnitř.)                                                                                                                                  

Po zchladnutí navršíme na piškot jablečnou vrstvu.                                                 

Jablečná vrstva

800g jablek (cca)

cukr dle uvážení

1 vanilkový pudink

2 dcl jablečného džusu nebo vody (s džusem docílíme výrazné chuti, ale voda postačuje)

skořice dle chuti

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na plátky.

Jablka vložíme do kastrolu, ochutíme a začneme vařit na mírném ohni. Mícháme, dusíme pod pokličkou. Nepodléváme. Když se nám jablka zdají měkká, přilijeme vodu či džus, ve kterém jsme předtím rozmíchali pudink. Hmota se nám tím zahustí. Pořádně promícháme, necháme minutu až dvě probublat. Pak necháme malinkou chvilku hmotu vychladnout, poté navrstvíme na piškot a

rovnoměrně rozetřeme.      

 Po ztuhnutí a vychladnutí ozdobíme vrstvou čerstvé šlehačky.

Úsporná verze…

A kdo nechce šlehačku, která je samozřejmě kalorickou bombou, může do šlehačky zašlehat buď  jednu kysanou smetanu  nebo jeden tvaroh. Pak je zákusek kaloricky snesitelnější a ještě máte vyšší zakončovací vrstvu. No – takže to vlastně zase taková úspora kalorií neníJ – ale je to více dobroty a mně osobně ta „šizená“ verze, která je jen malinko nakyslá, chutná i více. Je to výborná protiváha  slaďounkému  piškotu a také sladké vrstvě jablek.

Piškot s jablky a šlehačkou         (plná verze – myšleno kaloricky)

Piškot ( do dortové formy průměru 26 – 28cm)

4   vejce

4  lžíce cukru krupice

4   lžíce hladké mouky

1   lžička prášku do pečiva

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky v jedné šlehací nádobě ušleháme dotuha, přidáme 2 lžíce cukru a 2-3 minuty šleháme dál, dokud nevznikne tuhý sníh.                             

V druhé šlehací nádobě utřeme žloutky s dvěma lžícemi cukru do světlounce žluté pěny.                                                                                                                

                                                                                                                                                                                                                                                      

Potom po lžících tuto žloutkovou pěnu přidáváme střídavě s moukou (do které jsme předtím vmíchali prášek do pečiva) do ušlehaného bílkového sněhu a zašleháváme elektrickým šlehačem.  

                                                                                                                                                                     

Lepší je zašlehávat pomalou rychlostí, ale tak, aby piškotové těsto zůstalo nadlehčené – základem úspěchu – tedy nadýchaného piškotu je – dostat do těsta vzduch. Pak rychle do rozehřáté trouby (cca 200 stupňů). Když těsto vyběhne, můžete teplotu zmírnit třeba až na 180 stupňů. Většinou je piškot hotový během 10-15min. (Oddělí se od okrajů a „vchlípne“ se dovnitř.)                                                                                                                                  

Po zchladnutí navršíme na piškot jablečnou vrstvu.                                                 

Jablečná vrstva

800g jablek (cca)

cukr dle uvážení

1 vanilkový pudink

2 dcl jablečného džusu nebo vody (s džusem docílíme výrazné chuti, ale voda postačuje)

skořice dle chuti

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na plátky.

Jablka vložíme do kastrolu, ochutíme a začneme vařit na mírném ohni. Mícháme, dusíme pod pokličkou. Nepodléváme. Když se nám jablka zdají měkká, přilijeme vodu či džus, ve kterém jsme předtím rozmíchali pudink. Hmota se nám tím zahustí. Pořádně promícháme, necháme minutu až dvě probublat. Pak necháme malinkou chvilku hmotu vychladnout, poté navrstvíme na piškot a

rovnoměrně rozetřeme.      

 Po ztuhnutí a vychladnutí ozdobíme vrstvou čerstvé šlehačky.

Úsporná verze…

A kdo nechce šlehačku, která je samozřejmě kalorickou bombou, může do šlehačky zašlehat buď  jednu kysanou smetanu  nebo jeden tvaroh. Pak je zákusek kaloricky snesitelnější a ještě máte vyšší zakončovací vrstvu. No – takže to vlastně zase taková úspora kalorií neníJ – ale je to více dobroty a mně osobně ta „šizená“ verze, která je jen malinko nakyslá, chutná i více. Je to výborná protiváha  slaďounkému  piškotu a také sladké vrstvě jablek.