Piškot s jahodovým krémem – třívrstvý „klepák“
Piškot ( do dortové formy průměru 26 – 28cm)
4 vejce
4 lžíce cukru krupice
4 lžíce hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Oddělíme bílky od žloutků, bílky v jedné šlehací nádobě ušleháme dotuha, přidáme 2 lžíce cukru a 2-3 minuty šleháme dál, dokud nevznikne tuhý sníh. V druhé šlehací nádobě utřeme žloutky s dvěma lžícemi cukru do světlounce žluté pěny. Potom po lžících tuto žloutkovou pěnu přidáváme střídavě s moukou (do které jsme předtím vmíchali prášek do pečiva) do ušlehaného bílkového sněhu a zašleháváme elektrickým šlehačem. Lepší je zašlehávat pomalou rychlostí, ale tak, aby piškotové těsto zůstalo nadlehčené – základem úspěchu – tedy nadýchaného piškotu je – dostat do těsta vzduch. Pak rychle do rozehřáté trouby (cca 200 stupňů). Když těsto vyběhne, můžete teplotu zmírnit třeba až na 180 stupňů. Většinou je piškot hotový během 10-15min. (Oddělí se od okrajů a „vchlípne“ se dovnitř.)
Po zchladnutí:
1.vrstva ( spodní – hned na piškot)
1 šlehačka
½ Smetafixu Dr.Oetker
1 tvaroh (tučnost je na vás J)
cukr moučka dle uvážení (já tuto skoro nesladím – pak je větší kontrast se sladkou růžovou vrstvou)
½ balíčku piškot Opavia
Šlehačku ušleháme se Smetafixem (vsypat se musí ihned před započetím šlehání), vmícháme po částech do tvarohu, přidáme cukr. Polovinu hmoty rozetřeme na piškot, poklademe pro jistotu jednou vrstvou piškot a završíme druhou polovinou hmoty. Piškoty jsou zde i pro postupný přechod od nejtěžší piškotové vstvy k nejlehčí – klepavé.
2.vrstva (navrch) – růžová barva
hrst jahod
1 tvaroh
1 kysaná smetana
1 želatinový ztužovač Dr. Oetker
cukr dle uvážení
Jahody rozmixujeme (v zimním období můžeme jahody nahradit dvěma lžícemi kvalitní jahodové marmelády). Smícháme je s tvarohem, kysanou smetanou a cukrem. Zvlášť si dle návodu připravíme želatinový ztužovač a tentokrát vysokou rychlostí vmícháme do směsi. Ušleháme dohladka a nalijeme na 1. vrstvu. Nejlépe je upevnit kolem dortu manžetu (např. Tescoma). Necháme cca 2-3 hod tuhnout.