Štrúdl Silva – nepřekonatelný pro všední pečení
(na dva záviny)
1 tvaroh
1 Stella nebo Hera nebo dokonce máslo
250g hladké mouky
1 vejce
1 vejce (rozmícháme v hrnečku na potření)
Smícháme v těsto, rozdělíme na dvě části a rozválíme v pláty. Naplníme náplní.
Náplň
1kg jablek
cukr dle potřeby a sladkosti vstupní suroviny
1 vanilkový pudink
dle chuti rozinky, ořechy, ale nemusí být vůbec
skořice
pšeničné klíčky (koupíme v prodejně zdravé výživy)
Rozválený plát poprášíme pšeničnými klíčky (dodávají vitamín E a také trochu zadrží šťávu z jablek). Poté navrstvíme ochucená jablka promíchaná s pudinkem, ořechy a rozinkami. Zavineme. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, který potírám navíc máslem či plátečkem Stelly nebo Hery nebo dokonce másla. Potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péci. Nepečte příliš prudce, aby záviny nepraskly. Pokud stejně prasknou, není to Vaše chyba – praskají totiž dobrotou a s tím se prostě nedá nic dělat. Jste šikovní.
Pečeme cca 40 minut – záleží hlavně na tom, jak vysoké jste štrúdly vyrobili.
Doporučuji při zavinutí vždy trošku „smačknout“ směrem dolů, čili „zplacatit“, protože příliš vysoký štrůdl se peče dlouho a hrozí buď nedopečení těsta uvnitř nebo naopak připálení spodní nebo vrchní vrstvy. To je samozřejmě doporučení pro začátečníky.
Tento štrúdl je velmi rychlý, snadno se zapamatuje recept, ale nikoho myslím neurazí. I když pro tchyni doporučuji jiný štrúdl – taženou klasiku a ´la babička, který zde najdete také.