Tiramisu
(množství pro rodinnou oslavu)
Základ
3 tvarohy
2 kelímky mascarpone (po 200-250g)
1 kysaná smetana
1 šlehačka
cukr moučka dle uvážení
+ na proložení
1 – 2 pytlíčky piškot Opavia nebo pravých italských (dlouhých)
1 větší hrnek silné kávy (může být i instantní), kterou ochutíme nejlépe Amarettem (tradiční italský mandlový likér – nedoporučuji nahrazovat mandlovou trestí apod. chemiemi – to už spíš dejte do kafíčka prostě jen náš český rum – V TÉTO VARIANTĚ TEDY POZOR – NENÍ VHODNÉ PRO DĚTI.
Tvaroh, mascarpone a kysanou smetanu smícháme. Přidáme žloutky ušlehané do pěny s cukrem a nadlehčíme ušlehanou šlehačkou.
Větší pekáček nebo zapékací nádobu vyložíme potravinovou fólií, rozetřeme první, asi 1cm vysokou vrstvu hmoty, mírně do ní zatlačíme vrstvu piškot rychle namočených v ochucené kávě – ne rozmáchaných! Pak postupujeme tak, že střídáme vrstvu krému, vrstvu piškot dokud nám suroviny stačí.
Přes navrstvený zákusek položíme ještě vrstvu fólie nebo obaly z piškot a zatížíme třeba prkénkem, talířkem apod. Dáme chladit do lednice – nejlépe přes noc. Minimálně ale třeba dopoledne a odpoledne podávat. Pokud nedopřejete piškotům, aby se dostatečně napily, nedostanete Tiramisu z mísy v reprezentativní podobě. Z Tiramisu pak sejmeme fólii, vyklopíme a sejmeme zbývající fólii. Před podáváním posypeme kakaem přes sítko a zapíchneme třeba mátový či meduňková lístek nebo hoblinku čokolády.